Fundacja Wielu Serc — dla uczniów i nauczycieli

Jesteśmy fundacją, której celem jest ochrona dziedzictwa kulturowego oraz promocja wydarzeń edukacyjnych na skalę lokalną, jak i ogólnopolską. Propagujemy polską kulturę, naukę i tradycję. Uczymy o tym, co nasze, co polskie, co związane z naszymi rodzimymi stronami.

W jakim celu przyszliśmy do Państwa?

Chcemy zaoferować uczniom i nauczycielom Państwa szkoły niecodzienne spotkanie z panem Waldemarem Smaszczem. Wybitnym człowiekiem, znawcą polskiej literatury. Wyróżnia go talent do bardzo ciekawego przekazywania wiedzy uczniom, jak i nauczycielom. Każdą historię potrafi niesamowicie urozmaicić oraz dodać do niej wiele elementów humorystycznych. Ogrom wiedzy, jaką posiada łączy z wieloma ciekawostkami, dzięki czemu po prostu każdy chce go słuchać.

Dlaczego warto?

Naszym celem jest przekazanie uczniom wiedzy, której nie znajdą w zwykłych podręcznikach oraz w internecie. Zależy nam na przełamaniu codziennej rutyny. Chcemy, aby zajęcia, były przyjemniejsze, niosły ze sobą wartość, oraz aby wniosły coś inspirującego do życia każdego z uczniów.

Pragniemy przekazać uczniom wiedzę i historię od praktycznej strony. Chcemy, aby uczniowie dowiedzieli się czegoś nowego, co jest tak bardzo związane naszą polską kulturą i dziedzictwem narodowym. Chcemy, aby poznali ikonę polskiej poezji, którą jest m. in. ks. Jan Twardowski. Pragniemy pokazać historię od praktycznej strony, że prócz słów liczą się również czyny, a ks. Jan Twardowski, Czesław Miłosz, Zbigniew Herbert i Jan Kochanowski są tego idealnym przykładem.

Kim jest Waldemar Smaszcz?

Jest wybitnym historykiem literatury, tłumaczem, eseistą oraz uznanym krytykiem literackim.

Jest autorem kilkunastu książek, w tym kilku o ks. Janie Twardowskim, z którym przyjaźnił się przez ponad 20 lat aż do jego śmierci w 2006 roku. Jest dwukrotnym zdobywcą nagrody UW za badania naukowe. Został również odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi. W 2000 roku papież Jan Paweł II przyznał mu odznaczenie Najczcigodniejszego Krzyża Pro Ecclesia et Pontyfice.

Jedno z naszych spotkań z prelegentem Waldemarem Smaszczem pt. „Twarde Rozmowy” w Muzeum Powstania Warszawskiego.

Ile czasu trwa spotkanie?

Nasze spotkanie chcemy poprowadzić podczas lekcji z języka polskiego. Możemy umówić się na wystąpienie, które potrwa jedną godzinę lekcyjną, lub dwie, w zależności od państwa preferencji oraz rozkładu zajęć uczniów.

Jaki jest koszt wykładu?

Koszt wykładu wynosi jedynie 13 złotych od ucznia bez względu czy obejmuje jedną czy dwie godziny lekcyjne pod rząd. Jest to symboliczna kwota za tak wyjątkową lekcję i wiedzę, którą przekażemy Państwu w trakcie spotkania.

Oczywiście wraz z uczniami serdecznie zapraszamy wszystkich zainteresowanych nauczycieli. Ci nie ponoszą kosztów. Jesteśmy pewni, że każdy zdobędzie dawkę bardzo interesujących informacji, które pozostaną z nim na długo.

Co ze spotkania wyniosą uczniowie? — Podsumowanie

• oferta dotyczy szkół średnich,
  • spotkanie będzie idealnym rozwiązaniem dla uczniów wybierających fakultet z języka polskiego i dla tych, którzy już na ten kierunek uczęszczają,
  • uczniowie poznają biografię ks. Jana Twardowskiego oraz ciekawostki z życia innych wybitnych poetów,
  • dowiedzą się wielu historyjek, które nie są dostępne w podręcznikach i w internecie,
  • wszyscy zebrani będą mogli zaczerpnąć inspiracji z życia ks. Jana Twardowskiego oraz innych wybitnych polskich poetów
  • zdobędą praktyczną wiedzę, którą będą mogli stosować od razu po zakończeniu spotkania,
  • możliwość zadania pytań prelegentowi Waldemarowi Smaszczowi,
  • zobaczą inne (bardziej praktyczne) spojrzenie na polską literaturę i poezję. Naszym celem jest pokazanie, że literatura i poezja nie jest tak nudna, jak większości młodych osób może się to wydawać.
  • Informacje zdobyte na spotkaniu w znacznym stopniu mogą przydać się uczniom podczas pisania rozprawek, matury z języka polskiego oraz oczywiście w życiu codziennym.

Tematy do wyboru;

Posiadamy szerokie spektrum tematów, a ich wybór jest dowolny indywidualnie dla każdego nauczyciela. W ciągu jednego spotkania możemy zrealizować ich 2 lub nawet 3. A są to:

1. Na czym polegał fenomen poezji ks. Jana Twardowskiego,
  2. Odnowienie języka poetyckiego poprzez zanurzenie w języku potocznym – Ks. Jana Twardowskiego dzieło na miarę Jana Kochanowskiego.
  3. „Bóg ukrył się dlatego, by świat było widać…” ks. Jan Twardowski – poeta
  4.
  5. „Miłość przed grzechem i po grzechu zostaje ta sama”. Jan Twardowski
  6. poeta paradoksu.
  7. Przyjaźnie literackie – ks. Jan Twardowski i Jan Paweł II.
  8. Przemiany polskiego języka poetyckiego – od Jana Kochanowskiego do ks. Jana Twardowskiego.
  9. Pojedynek Jezuitów i Bernardynów. Uśmiech Pana Boga – bo w kościele trzeba się od czasu do czasu uśmiechać. – Ks. Jan Twardowski.
  10. Spotkania w wierszach. Różne widzenie słowa poetyckiego – Ks. Jan Twardowski i Zbigniew Herbert.
  11. „Bo ktoś musiał się za nich modlić. Za poległych kolegów” – Jan Twardowski – poeta, powstaniec, kapłan modlący się.
  12. Czym jest poezja, która nie ocala narodów ani ludzi – Czesława Miłosza – ocalenie przez poezję.
  13. Moralny wymiar poezji wieku XX – Czesław Miłosz.
  14. „W Wilnie kwitną bzy” – miasto młodości w poezji Czesława Miłosza.
  15. „Podarować zdradzonemu światu różę”… Tadeusz Różewicz i Zbigniew
  16. Herbert – dwie koncepcje poezji po roku 1945.
  17. Między liryczną czułością a postawangardowym „wstydem uczuć” – Zbigniew Herbert.
  18. Filozoficzne przesłanie poezji polskiej Noblistki. Poetka podwójnego zaprzeczenia – Wisława Szymborska.
  19. Przyjaźnie literackie – ks. Jan Twardowski i Jan Paweł II.
  20. Przemiany polskiego języka poetyckiego – od Jana Kochanowskiego do ks. Jana Twardowskiego.
  21. Trzej poeci z jednej ulicy (Karowej 47, Warszawa), Antoni Malczewski (autor pierwszej polskiej powieści poetyckiej), Juliusz Słowacki i ks. Jan Twardowski.
  22. „Na śmierć poszli po kolei – jak kamienie przez Boga rzucone na szaniec”ofiara „młodych dwudziestoletnich” z lat 1939-1945, na przykładzie; Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Tadeusza Gajcego, Andrzeja Trzebińskiego, Wacława Bojarskiego, Ziutka Szczepańskiego, Krystyny Krahelskiej.
  23. Jan Twardowski w Powstaniu Warszawskim. Czy ks. Jan Twardowski mógł być żołnierzem w pełni tego słowa znaczeniu?
  24. Dlaczego Powstanie Warszawskie tak głęboko zapisało się zarówno w biografii, jak i w poezji ks. Jana Twardowskiego.
  25. Choinka, szopka betlejemska, wigilia, opłatek, kolędy – tradycje Bożonarodzeniowe, jakie ukształtowały duchowość Polaków – na podstawie poezji ks. Jana Twardowskiego.

Serdecznie zapraszamy do zapisów. Jest to okazja, której nie można przegapić. Jesteśmy pewni, że na spotkaniu zyskają wszyscy uczestnicy. Prosimy o kontakt celem ustalenia szczegółów.

Email: agnieszka.sperska@fundacjawieluserc.pl